Elokuun alussa käytiin Rymättylässä, Koirankoulutuspalvelu Koirataidon tilalla harjoittelemassa lampaiden paimennusta. Justus oli lampailla toista kertaa, Nuppu ihan ensimmäistä. Videot löytyvät täältä.

1) Pyöröaitaus
Ensimmäinen harjoitus oli tutustumista lampaisiin pyöröaitauksessa. Kierrettiin sitä ensin ulkopuolella, ja kun rauhoituttiin, mentiin sisäpuolelle.

Nuppu oli ensin ihan ihmeissään ja haukkui aikalailla. Tottui tilanteeseen kuitenkin suhteellisen nopeasti. Sisäpuolellakin kesti hetken rauhoittua, mutta päässä raksutti selvästi että jotakin noille lampaille pitäisi tehdä. Harjoiteltiin ihan vaan lampaiden kiertämistä, maahanmenoa ja ajamista.

Justun kanssakin kierrettiin aitausta tovi, ja otettin heti paimensauva käyttöön. Äijä kun piti laittaa ojennukseen ennen aitaukseen menoa, ja kävi aika kierroksilla lampaat nähtyään. Sisälle menoa harjoiteltiin tovi, sinne kun ei mennä ilman lupaa, ja silloinkin rauhallisesti. Sisällä aitauksessa J kuitenkin tuntui olevan hyvin kärryillä miten lampaiden kanssa käyttäydytään ja mitä niille tehdään.


2) Kuljetus
Toinen harjoitus olikin sitten jo haastavampi, lampaiden ajoa koiran ollessa liinassa niin että lampaat pujottelivat kolmen esteen välistä laitumen toiselle puolelle ja toisin päin takaisin. Mitään saumaa tämän suorittamiseen ei kummallakaan ollut, mutta tarkoitus olikin havainnoida lampaiden käytöstä.

Nupun kanssa taidettiin saada pujottelua parista välistä, ensimmäisenä kun mentiin niin kesti hetken itsekin tajuta miten tämä oikeastaan pitäisi suorittaa..

Justun kanssa homma kaatui melkein siihen että mulla ei ollut voimia pidellä sitä liinassa... Ei siis pysytty lampaiden perässä, ehditty sinne missä olisi pitänyt olla jo aikaa sitten :)


3) Tasapaino
Kolmas harjoitus tehtiin kaksi kertaa lampaiden ollessa pyöröaitauksen sisällä. Tarkoitus oli että koirat löytäisivät tasapainon.

Nuppu alkoi olla jo aika väsynyt, ja sen kanssa kierrettiin aitausta opetellen suuntia. Nuppu taisi myös ottaa paimensauvan käyttämisestä vähän itseensä.. Tasapainoon Nuppu kuitenkin tuntui pyrkivän, vaikkei sen merkitystä ihan kokonaan tajunnutkaan. Tasapaino ja seisomaan pysäytys saatiin kuitenkin onnistumaan molemmilla kerroilla lopussa. Toisella kerralla Nupulle piti käydä jo lampaita vähän siirtelemässä, koska mielenkiintoa paikallaan oleviin lampaisiin ei väsyneenä enää ollut.

Tässä harjoituksessa Justulla oli vauhti päällä, sinkoili sinne tänne ja kierteli aitausta villisti juosten. Paimensauva oli tosiaan tarpeen. Sinkoilu taisi kuitenkin olla Justus tapa vaan huilata välillä. Ensin Justulla ei tuntunut olevan ajatustakaan tasapainosta, mutta kun se sen löysi niin ei tahtonut tulla lainkaan pois. Niinpä perään lisättiin vielä liina, jotta poika saatiin kiinni =)

Mutta paimentaminen oli kaikin puolin tosi mukavaa, ja seuraavan kerran mennäänkin jo marraskuussa! Sitä ennen pitäisi tehdä harjoituksia, hitaasti kulkemista,vahvistaa maahanmenoa ja ja ja...

Lopuksi vielä pari kuvaa.

1925583.jpg

1925586.jpg

1925589.jpg


1925597.jpg

1925600.jpg

1925601.jpg

1925605.jpg