Marraskuun alussa käytiin Rymättylässä paimentamassa lampaita. Hoh, olipas reissu: liian paljon ymmärrettävää, osattavaa, muistettavaa, tiedettävää... Liian monta liikkuvaa osaa, jotta ymmärtäisi tehdä asiat oikeassa järjestyksessä... Sauvan kanssa toimiminen sekoitti koko ajan mun päätä, häiritsi koiraan keskittymistä, ja kun molemmat koirat on vähän herkkiä reagoimaan mun pihalla olemiseen, ei mikään oikein tuntunut onnistuvan. Katselin treenejä tänään videolta ja naureskelin meidän epätoivoisille yrityksille paimentaa :)

Eli oli siis vähän hankalaa =) Olin ollut loppuviikon kipeenä ja pohdin koko perjantai-illan että lähdenkö vai en. Päätin kuitenkin kun kerran on maksettu ja kerran pääsee, niin ainakin katsomaan, jos ei jaksa tehdä. Noh, ajatukset ei ihan kirkkaana olleet, mutta tehtiin kuitenkin. Vähän oli illalla takki tyhjä, mutta ehkäpä ihmisillä, kivalla tekemisellä, lampailla tai auringon paisteella oli jonkin sortin parantava vaikutus, hih.

Tehtiin neljä treeniä:

1) Pyöröaitaus:
- kaarteet ja kierrot molempiin suuntiin. Pysäytys.

2) Kuljetustreeni:
- lampaiden ajaminen, pysäyttäminen, äipän luota pois pysyminen (avustaja roikkui koiran perässä liinassa auttaen pysähtymään)
- isolla niityllä, aitauksen ympäri kuljetus

3) 1/4-osa kierto lampaiden eteen
- lampaat aitauksen kulmassa, ohjaaja niitä lähellä
- appari piti koiraa kuaempana oikealla uralla, ohjaajan piti käskeä koiraa pysymään uralla (=pois)

4) kierto lampaiden eteen, kuljetus, kierto eteen
- lampaat aitauksen yhdellä sivustalla, edestakaisin kuljetusta


Mikään noista ei mennyt oikein nappiin. Ekassa Justulla oli kiire syömään vaan lampaan p*skaa. Oli siellä oikea tyyli edetä kaarteissa, mutta homma unohtui kun eteen tuli sitä itseään. Joka kierrolla palkkasi itsensä hienosti siihen samaan kohtaan. Nuppis taas eteni nuoren koiran vimmalla, yrittäen tehdä lampaille selväksi kuka täällä oikeen määrää. Jätökset taisi kiinnostaa Nuppuakin. Ekoihin hyviin pysäytyksiin lopetettiin molemmille, niiden saamiseen kun meni hetkonen.

Kuljetustreenin taisin itse mokata molemmille, käytin kutsua "tule", joka tietysti on molemmille tokossa luoksetulon käsky. "Aja" olisi ollut parempi... Koirilla oli siis kova kiire mun tykö, eivätkä ymmärtäneet miksi ei päässyt.

Kiertotreeni alkoi Nupulle vähän inhottavasti kun talon koirista yksi pääsi livahtamaan touhuun mukaan ja syntyi pienehkö kina. Nuppu ei sen jälkeen oikein ymmärtänyt, miksi äiti käskee pysymään poissa luotaan ja miksi pitää pysyä täällä yksin. Justus taas kävi niiiin kierroksilla, että pysäytykset ja maahanmenot oli ylivoimaisia. Eikä Justuskaan oikein tajunnut miksi äitin luo ei voi mennä. Tekivät kuitenkin sen verran että lopuksi päästiin hakemaan lampaat nurkasta pois, ja ajamaan ne sinne takaisin (kierrettiin siis vaan lampaat takakautta, ja edettiin hieman niitä kohta).

Vika treeni oli hankala, koska olisi pitänyt saada käskyllä koira pysymään ja ajamaan lampaita ohjaajan sivulla. Mutta mun oli pakko hidastaa koiria remmistä pitämällä. Kaarrokset meni yleensä vähän pitkiksi ja lampaat pääsi sitten livahtamaan väärään suuntaan :)

Videoita ei nyt kehtaa laittaa näytille, kun ei niissä oikeen mitään nähtävää ole. Ensi vuodeksi on kuitenkin jo varattu parit treenit, Nuppu on näillä näkymin menossa jopa Linda S. Bellin (Kennel Winslide, Texas, USA) ja Sinikka Kumpusalmen oppiin heinäkuussa. Katsotaan sitten sen jälkeen jatketaan tämän harrastuksen parissa vaiko ei.