Sunnuntaina kävin kuuntelemassa Korrin Pekan luentoa motivaatiosta ja motivoinnista. Oli paljon tuttua asiaa, mutta paljon taas uuttakin. Vähän herätti omia ajatuksia uudessa valossa ja muistutteli niistä jo aiemmin kuulluista "totuuksista", jotka vaan on jotenkin unohtunut tai jäänyt huomiotta. Joitain itsestään selvyyksiäkin, jotka vaan on unohtanut. Hassu juttu. Voi kun sitä joskus oppisi itse olemaan niin järjestelmällinen ja suunnitelmallinen koiran koulutuksessa...

No mutta päälimmäisenä jäi mieleen että
  • motivointi on kaiken perusta ja sitä on paljon vaikeampaa opettaa/saavuttaa kuin tokoliikkeiden tekniikkaa. siihen pitäisi siis kiinnittää huomiota.
  • järjestelmällisyys on tärkeää, liikkeissä samanlaisena toistuvalla virittelyillä ja palkkauksella luodaan koiralle tunne siitä että se tietää mitä tehdään.
  • jos ei ole motivaatiota, treeni seis ja pohdinta miksi ei onnistu.
  • kilpailutilannetta pitäisi opettaa koiraa tekemään töitä yhtä palkkiota kohti. omistajan olisi varmempaa mennä kisoihin takana 20 treeniä ilman välipalkkaa kuin ei yhtään
  • liikkeiden suoritus takaperin kestävyyden kasvatttamiseksi. esim. ketjuttaminen niin että tehdään ensin viimeinen liike, sitten palkka, seuraavassa treenissä ensin toiseksi viimeinen, sitten viimeinen ja palkka jne.
  • miten koira palkkaantuu parhaiten ja miten omistaja palkkaa. Kehu ennen palkan ottoa taskusta.
  • käyttäytyminen kilpailutilanteessa yleensä jäykkää ja jännittynyttä - ole sellainen myös treeneissä.
  • mieluummin lyhyitä hyviä kuin pitkiä huonoja treenejä/pätkiä.
  • se mitä treenataan, siitä myös palkataan. (jos treenataan vauhtia luoksetulossa, ja koira varastaa palkataan ja pistetään itselle muistiin että lähtöjä pitää treenata.) treenisuunnitelma!


Mitä tästä opimme/päätimme (tai minä lähinnä, koirat tekee niin kuin mä sanon, heh):
  • Justus ei kisaa helmikuussa AVOssa, vaikka niin ensin suunnittelin. Mieluummin treenaan kaikki liikkeet aivan varmoiksi, ja kasvatan motivaatiota / ylläpidän sitä, kuin menen tappamaan omani huomaamalla että yhteistyö ei toimi kisoissa. PISTE
  • Molemmat koirat keskittyy keväällä EVL ja VOI liikkeiden treenaamiseen. PISTE.

* * * *

Tiistain tokossa Justun AVOn treenailut jatkui.

Alkuun lyhyitä seuraamisia, palkkaa kontaktista. Tehtiin myös yksi pidempi pätkä, joka olisi kyllä pitänyt lopettaa jo puolessa välissä kontaktin tippumiseen... Lyhyet pätkät oli hyviä, osa tehtiin lennosta, osa perusasennosta.

Seuraavaksi AVO-hyppyä. Ensin pelkkää hyppyä kauas, niin että lelu oli valmiiksi palkkana. Sitten koitin (tosi järkevää)  miten kauas hyppää ilman palkkaa, ja istuuko jos käsken. No ei istunut, ihmetteli missä mötkö, haisteli, tuli lopulta esteen taakse ja istui :) Noh, tehdään edelleen noita pelkkiä hyppytreenejä, ja treenataan siinä samalla hyppynoutoa. Istumista niin että kunnon käsimerkki, vähan peläyttävällä tekniikalla istumista jonka perään lelun heitto. Istumasta sivulle tuloa erikseen.

Sitten tein vähän istu-seiso / maa-seiso -tekniikka. Vähän pissii tää seisominen, tuppaa tulemaan mun tykö. Täytyy tehdä tekniikkaa jonkun verran, jotta muistaa pysyä paikallaan, mutta pitäisi varmaan yhdistää jo liikkeeseenkin (palkka jostain muualta olisi tässä varmaan se korjaava liike). Kotona oli taas jo parempi. Tehtiin ruokakupilla sitten illalla. Istu-maahan-istu-kaukot täydelliset suht oikealta matkaltakin. Tein yhden nopeammassa temmossa, toisen laskemalla hitaasti viiteen vaihtojen välillä.

Paikkamakuut ja istumiset piilossa hyvät, ei kommentoitavaa.