CT-kuvien lausunto tuli heinäkuun alkupuolella. Se tuli aluperin vain englanniksi, jonka eläinlääkäri tulkkasi mulle suomeksi puhelimessa, kuten oli sovittu. Sain kuitenkin epävirallisen käännöksen suomeksi viime viikolla. Se kuului näin:

"Löydökset:
Rintarangan takaosa:
Ala- ja keskiosa T10- ja T11 -nikamien okahaarakkeista on yhteen luutunut. Vain haarakkeiden huiput ovat erillään. T10-T11 väliset nivelhaarakkkeet niveltyvät huonosti yhteen ja niiden ympärillä on uudisluuta molemmilla puolilla. Selkäydin on normaali. Nikamaväli T10-T11 on kapeampi kuin viereiset välit ja se on kapeampi yläosastaan.

Lanneranka (lanne-ristiluualue): kuvattu selällään takajakat ojennettuina taakse:
Nucleus pulposuksen (välilevyn ydinosa) alaosa lanneristiluuvälissä on mineralisoitunut. Hento mineralisoitunut juova on nähtävissä nivelraon alapuolella. Välilevy pullottaa hiukan vasemmalla puolella. Ei merkkejä hermopuristuksesta.

Diagnoosit:
Lievä artroosi (nivelrikko) T10-T11-(fasetti)nivelissä.
Todennäköisesti synnynnäinen osittainen "blokkinikama" (okahaarakkeiden osalta).
Erotusdiagnoosina: uudisluumuodostuma haarakkeiden välillä osana artroosia. T10-T11-väli on normaalistikin kapea mutta välin epätasaisuus (kapeampi yläosastaan) on epänormaalia. Se olisi yhteneväinen lievän synnynnäisen kehityshäiriön kanssa. Ei merkkejä välilevytyrästä.

Lieviä rappeutumamuutoksia lanneristiluuvälissä mukaan lukien välilevyrappeutuma ja lievä spondyloosi (luusilottuma). Nämä ovat mahdollisesti sivulöydöksiä tällä hetkellä, mutta voivat altistaa cauda equina-syndroomalle (lumbrosakraalistenoosi, selkäydinahtauma lanneristiluu-alueella) tulevaisuudessa. Lievä välilevyn pullotus liittyy koiran asentoon ja katsotaan normaaliksi"

Turhaan emme kuvissa siis käyneet, onneksi fyssarimme passitti meidät tarkempiin tutkimuksiin ja onneksi päätin tehdä se saman katon alla eli YESsillä. Nyt tiedämme olla rasittamatta selkää liiaksi. Agilitya ell mietti että jos se on meille molemmille mielekästä niin sitä voisi jatkaa, mutta tällöin tulisi huolehtia erittäin hyvin lihashuollosta. En kuitenkaan halua ottaa sitä riskiä että jotain kävisi, kisakoiraa Nupusta ei siis tule. Ehkä toisinaan hassutellaan rimat minikorkeudella ja tehdään jotain ohjauskuvioita. PK-A-este ei ehkä ole myöskään siellä sallitujen listalla. Nuppu jatkaa siis pääasiallisesti toko-koirana, ja treenataan omaksi huviksi ja pään kasassa pysymisen vuoksi jälkeä (heti kun emäntä saa kiskottua itsensä metsään tai pellolle).

Oireitahan Nupulla ei ole, siis ontumisia tms. Paitsi lihasjumitus. CT-kuvien jälkeen käytiin kerran fyssarilla, sen jälkeen ollaan käyty pari kertaa hierojalla. Fyssarin kanssa sovittiin että koska oireita ei ole, voidaan hoidattaa jumeja hierojalla tarpeen mukaan ja käydä parin, kolmen kuukauden välein fyssarilla tsekkauksessa. Tämä jo ihan matkankin takia: fyssarille menee matkoihin tunti suuntaansa, hierojalle kolme minuuttia Hymy

Elellään siis tilanteen mukaan ja raportoidaan mikäli tilanne muuttuu. Selkä on ollut nyt vielä sen verran jumissa että hierojalla käydään/ollaan käyty viikon, puolen toista välein. Ensi viikon alussa mennään taas, ja varataan seuraavaa kertaa sen mukaan.